"Here amid these picturesque hills our forefathers and foremothers toiled for the sake of goodly heritage. We should do no less."

About the Daniel Glazier Tavern

The Daniel Glazier Tavern

The Daniel Glazier Tavern is located at the west end of the Willington green. This federal period, two story, hip roofed structure was built around 1815 by Daniel Glazier. At the time, the location was at the junction of Wolcott’s road (today’s Rt. 74) and the Norwich to Springfield highway (now Rt. 320) that crossed the lower portion of the green and continued up and over the hill behind the tavern heading toward Stafford (a portion of this road is still evident on the property).

Since April 6, 2009 the Willington Historical Society has been able to call the tavern home. This was made possible through the personal generosity of Mr. Edward Williams, who gifted the building and the three acre lot to the society. At the time, he said that he and his late wife Martha had thought that the former tavern and the society were a “good fit.”

The idea of having a permanent home for the society, which could serve as a town museum and educational center, was a dream that was driven by the town of Willington’s late historian, Isabel Weigold. For many years Isabel hoped that the society would be able to find an appropriate building in Willington, to house and display the many artifacts that the Society has acquired over the years. It was Isabel’s determination and persistence that brought the historical society and the Williams together for discussions about the possible acquisition of their property, should it become available. A process that was started in 2003.

The building retains many of the interior features from the early 19th century including the large central chimney that served five fireplaces. Three of these are on the first floor, one served the area used as the taproom which occupies the easterly half of the first floor space (facing the town common). Another served the parlor which is located in the front, southwest corner, and the remaining fireplace served the remaining northwest portion of the floor reserved for the kitchen. The two fireplaces on the second floor would have serviced a bedroom in the front, Southwest corner and the ballroom that occupied the eastern half of the second floor. The two other smaller rooms on this level, were unheated.

P.O. Box 214 Willington CT, 06279